Компанија

Xella Group развива, произведува и продава градежни и изолативни материјали како и панели за сува градба. Со своите брендови Ytong, Silka и Hebel, Xella е еден од светски најголемите производители на автоклавен гасбетон и калциум силикатни блокови. Со негоривите термоизолативни минерални плочи од брендот Multipor и со брендот Ursa ние сме водечки производители на изолативни материјали во Европа. Fermacell и Fermacell Aestuver нудат квалитетни решенија како систем на сува градба и противпожарна заштита.
 
Xella е присутна секогаш таму, токму на самото место каде што од планерите, архитектите и конструктивните компании се бараат совршенте решенија. Со своите 97 производствени погони во 20 држави и дистрибутивно-продажна мрежа во повеќе од 30 држави, како и 6.700 вработени Xella потврдува дека е лидер.
 

ИСТОРИЈА НА КОМПАНИЈАТА - клучни моменти

1929
Започнување на комерцијално производство на аутоклавен газобетон во Yxhult, кој се наоѓа на околу 200 километри западно од Стокхолм (Шведска). Првите блокови се продадени под името Anghärdade Gasbetong, изведен од името на брендот Ytong.

1940s
Потеклото на бренд Hebel во Германија, е кога Josef Hebel го создаде патентираниот производ аутоклавуарен газобетон и засилен, и ја отвори првата фабрика за индустриско производство на градежни елементи за ѕидови, тавани и покриви.

1951/1952
Во Германија, производството на блокови Ytong започна во Salzgitter Messel.

1948
Haniel почна да тргува со градежни материјали; бизнисот на Xellas има свое потекло во трговијата и градежни работи во Haniel Group („ Franz Haniel & Haniel & Cie. GmbH " и нејзините филијали и експозитури) на Haniel Group

1951
Haniel почна да произведува камења од пена.

1956
Haniel започна со производство на единиси со калциум силикат со кои започнаа според начинот на стекнување.

1994
Haniel Group спроведува програма за реконструкција и портфолио и се откажа од своите споредни активности кои следеа стратешка иницијатива за формирање на посилна позиција на пазарот за изградба на материјали за ѕид Овој процесот на консолидација на германскиот пазар за градежни материјали на ѕидовите кој беше инициран од страна на Haniel Group опфати неколку стекнувања на средни германски производители од единицата на услугата од оваа врста...

2001
Стекнувањето на групата Fels/Hebel и групата Ytong, дополнтелно го зајакна портфолиото на производите за градежни материјали на ѕидови со сертифицирани брендови од Ytong и Hebel, го зголеми степенот на вертикалната интеграција (со активностите на варовникот Fels ), на пазарот се прошири портфолиото на производи на плочки со влакна од гипс со активностите на брендови на Fermacell, и го прошири своето меѓународно присуство.

2003
Презентација на Xella бренд и лансирањето на Саем на Трговија BAU во Минхен.

2004-2013
Xella продолжи со глобалната експанзија и фокусирање во земјите на Азија и од Источна Европа во текот на ова време.. Во деловниот сегмент за градежни материјали, Xella стекна или основа 27 фабрики меѓу периодот од 2004 до 2015 година, од кои повеќето се во Централна и Источна Европа, Кина и Америка. Имено, во 2012 година, Xella стекна фабрика за аутоклавуарен газобетон во Чешка, во нашиот сегмент на градежни материјали и една фабрика за плочки со влакна од гипс, недовршена во Орејо во Шпанија која започна со работа во мај 2013 година, во сегментот на бизнис за изедначување на ѕидот со готови гипсени производи

2008
Hanieli ја продаде Групата на фондови, како што е советувана од подружниците на GS, како и фондови и / или инвестициски фондови управувани од страна на "PAI Partners", кои се сегашните индиректни акционери на Xellas

2010
Проширување во нова бизнис област наречена Ecoloop, која се развива и има намера да тргува нова технологија на синтеза на гас која според сегашната структура на бизнисот е дел од нашиот сегмент на вар.